• fraoula.jpg
  • karamela_black.jpg
  • karamela_mint.jpg
  • lemoni.jpg
  • manterini.jpg
  • mastixa1.jpg
  • mastixa2.jpg
  • mastixa3.JPG
  • menta1.jpg
  • menta2.jpg
  • menta3.jpg
  • pergamonto.jpg
  • portokali.jpg

Iστορία και παράδοση από το 1910.

Ο Παντελής Κοκκινάκης γεννήθηκε στη Χίο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ξεκίνησε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στην Οδησσό της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αι. κοντά σε συγγενικά του πρόσωπα. Άνοιξε δικό του κατάστημα πώλησης ζαχαρωδών ειδών στην πόλη της Οδησσού και στην Πετρούπολη. Κατόπιν γύρω στο 1920 μετέφερε την επιχειρηματική δραστηριότητα παράλληλα με τα υπόλοιπα αδέρφια του στην Πολωνία. Ο ίδιος εγκαθίσταται στην πόλη Łódź. Ξεκινάει από την οδό Lipowa με ένα μικρό εργαστήριο και πολύ σύντομα μετακομίζει και φτιάχνει ατμοκίνητο εργοστάσιο στο οποίο δουλεύουν γύρω στα πενήντα με εξήντα άτομα. Οι δυσμενείς συνθήκες μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τον αναγκάζουν να επιστρέψει με την οικογένεια του στη Χίο.

Διάσημοι πελάτες

Ο Σπύρος Σπυλιόπουλος, εγγονός του Νίκου Κοκκινάκη, αδελφού του Παντελή, θυμάται να του διηγείται ότι όταν εργαζόταν στη Ρωσία σημαντικοί άνθρωποι από την αυτοκρατορική αυλή επισκέπτονταν το μαγαζί τους. Ανάμεσα σε αυτούς ο γνωστός Ρασπούτιν. Μολονότι οι Κοκκινάκηδες δεν ήταν οι επίσημοι προμηθευτές του αυτοκράτορα, ο Ρασπούτιν, ερχόταν πάντα έφιππος και αγόραζε συχνά γλυκά από την επιχείρηση τους.

Διάσημοι μαθητές

Στις Φάμπρικες των αδελφών Κοκκινάκη στην Πολωνία, στο Łódź, στην Κρακοβία, στη Βαρσοβία και αλλού μαθήτευσαν πολλοί Έλληνες οι οποίοι εκεί έλαβαν τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια για να αναπτύξουν αργότερα τη δική τους σταδιοδρομία…Ανάμεσα τους οι Φλώκας, Μονιούδης, Φιλιππάκης και Γεώργαλος.
Οι πρώτοι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και άνοιξαν εκεί δικές τους επιχειρήσεις και εργοστάσια. Ο τελευταίος αφού έμαθε την τέχνη να παρασκευάζει χαλβά και άλλα γλυκά αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αργεντινή. Κατάφερε να σταδιοδρομήσει με επιτυχία και σήμερα η εταιρεία Georgalos να θεωρείται από τις πιο γνωστές στο χώρο της παρασκευής σοκολάτας στην Αργεντινή και μια από τις μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική.

Δώσε ένα Κοκκινάκη

Ο χαλβάς αποτελούσε ένα από τα πιο «κινήσιμα» προϊόντα των Κοκκινάκιδων στην Πολωνία. Ο Γιαννούλης  (Ιωάννης), γιος του Παντελή Κοκκινάκη, θυμάται ότι το γλύκισμα αυτό ήταν άγνωστο για τους Πολωνούς. Η επιτυχία του όταν εισήχθη στην τοπική αγορά υπήρξε μεγάλη αλλά οι Πολωνοί δεν γνώριζαν καθόλου την ονομασία του. Έτσι στην αρχή το ζητούσαν ως εξής: «δώσε μου ένα Κοκκινάκη».

Το βραβείο

Ανάμεσα στα αδέρφια, ο Σταμάτης (Στάμος), διακρίνονταν για τις πρωτοπόρες ιδέες του. Μια από αυτές ήταν η παρασκευή χαλβά με βάση τα φιστίκια. Ο Στάμος Κοκκινάκης συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις τροφίμων όπου παρουσίαζε τις καινοτόμες ιδέες του. Σε μια από αυτές, στη διεθνή έκθεση που έλαβε χώρα στη Λιέγη του Βελγίου, βραβεύτηκε, το 1925, για τις δημιουργίες του.

Η συνέχεια

Ο Δημήτρης, εγγονός του Παντελή, συνεχίζει τη μακρόχρονη παράδοση της οικογένειας Κοκκινάκη στον τομέα αυτό. Με εφαλτήριο την επιτυχή δραστηριότητα του παππού και των αδελφών του καθώς και το διακεκριμένο όνομα Κοκκινάκης στο χώρο των ζαχαρωδών ειδών, το 2014 ίδρυσε την Kokkinakis Sugar Art (K.S.A.) με σκοπό να παρασκευάσει πρωτότυπες δημιουργίες χωρίς ζάχαρη με βάση τη μαστίχα της Χίου, την ιδιαίτερη σε γεύση ποικιλία του χιώτικου μανταρινιού, των εσπεριδοειδών του Κάμπου της Χίου και πολλές άλλες γευστικές λιχουδιές.